RNY Gastrik Bypass Ameliyatı

Obezite son yıllarda toplumsal sayılan sağlık sorunlarından bir tanesidir. İnsanoğlu şehir yaşantısının durağan sistematiği nedeniyle günden güne şişmanlar ki, bunun sonucu olarak başkaca ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkması da mümkün olabilmektedir.

RYN Gastrik Bypass( mide bypass ameliyatı olarak da bilinir ) ; midenin küçültülmesi yanında mide ile ince bağırsak arasında yapılan yeni bir bağlantı şeklinde bir cerrahi operasyon türü olarak tanımlanır. Bu operasyonlar genel olarak bariatrik cerrahi uygulamalarıdır ve obezitenin kalıcı olarak tedavisinde efektiftirler. Çoğunlukla laporoskopik olarak gerçekleştirilen bu uygulamaları, alan uzmanı cerrahlar tam donanımlı ameliyathane ortamında gerçekleştirirler.

Obezite; başta endokrin sistem hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununun temel sebebidir. Yapılan evrensel değerlendirmeler; obezitenin tedavi edilmesine yönelik yapılan tüm uygulamaların oluşturabileceği komplikasyonlar obezitenin kendinden daha tehlikeli olmadığını gösterir.

Dolayısıyla; kişilerin aşırı kilo durumları, yani obezite halleri, bir hastalıktır ve tedavisi zorunluluk arz eder. Dünya ülkelerinin tamamında bir sağlık sorunu olarak mücadelesi devam eden bu sorunun, özellikle Amerika Birleşik Devletinde ciddi bir problem haline gelmesi ile kamusal olarak tedbirler alınmaya başlanmıştır.

Ancak ameliyatlar, kişilerin kendi karar verebilecekleri uygulamalar değildir. Hekimler ve sağlık kuruluşları obezite sorunu olan kişilere yapacakları klinik izlemeler, yani muayenelerle bu uygulamanın gerekli olup olmadığına karar verirler RYN Gastrik Bypass, tüp mide ameliyatı gibi, obezite cerrahisi ameliyatları, obeziteye karşı çözümler arasında sıralanır. Bu uygulamalara halk arasında, mide bağlatma, mide küçültme veya zayıflama ameliyatı biçiminde isimler de verilmektedir.

RNY Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir?
Planlanan şişmanlık cerrahisi ile midenizi özel cerrahi malzemeler (Laparoskopik) kullanarak biri oldukça küçük olan iki ana bölüme ayırılır. Oluşturulacak küçük mide bölümün ince bağırsağın başlangıç bölümünden yaklaşık 50–70 cm’lik uzunlukta bir alanına ağızlaştırılıp, bu seviyeden sonra devam eden 100-150 cm’lik alana ise safra ve pankreas salgılarınızın ulaşmasını sağlayacak iki barsak tekrar birleştirilerek sistem düzenlenir.

Bu ameliyat ile ilk olarak cerrahi ile yeni oluşturulan küçük mide poşu (30-50 cc) nedeniyle alınan gıda hacminin azaltılması amaçlanır. İkinci olarak ise yenilen az miktarda gıdanın pankreas ve safra sıvıları ile daha geç karşılaşması sonucunda içerdiği tüm kalorinin alınması engellenerek kilo kontrolü sağlamaktadır.

RNY Gastrik Bypass tüp mideden farklı olarak hem gıda alımını azaltır hem de alınan gıdalardaki tüm kalorinin alımını engeller. Tabii bu uygulamaların hangisinin yapılacağı, olası yaygın komplikasyon durumlarına göre değil, hekimin yapacağı analize göre kararlaştırılacaktır.

Ameliyat sonrası diyet programı, fiziksel aktivite düzenlemesi ve spor ile kişi ideal kilosuna kavuşur ve kurallara uyduğu sürece uzun dönem kilo kontrolü sağlanır.

Cerrahiden sonra diyetisyen kontrolünde ilk 6-8hafta, önce sıvı ardından püre gıdalar ile başlayıp zamanla normal gıdaya geçilir. Takip eden 3-6 ayda (yeni mide sağlık kazanırken) uygun ve yeni beslenme alışkanlığınıza zamanla adapte olursunuz. Hastalar aynı zamanda önerilen vitamin ve mineral ilavelerini (genelde demirli vitaminler ve kalsiyum desteği) almaya başlar ve ameliyat sonrasında bazı hastalarda tekrarlamak gerekebilir.

RNY Gastrik Bypass ameliyatı sonrasında beslenme konusunda, hekimin tavsiyeleri ve size deklare edilen beslenme protokolüne harfiyen uymanız gerekir. Aksi halde ciddi sorunlarla karşılaşabilmeniz söz konusu olabilir. RNY Gastrik Bypass ile Tüp mide arasındaki fark ve iki uygulamanın detayları size hekiminiz tarafından açıklanacaktır. Karar verme sürecinizde RNY Gastrik Bypass ameliyatı fiyatı gibi durumları da öncelikle dikkate almamalı, hekiminiz sizin için neyi öngörüyorsa onu tercih etmelisiniz.

Ameliyatın Olası Komplikasyonları
RNY Gastrik Bypass cerrahisinin riskleri; zayıflama cerrahisinin kendi cerrahi işlem ile ilişkili fiziksel riskleri ve herhangi bir büyük cerrahiye bağlı stresin hayati organlarınıza ve vücudunuza yüklediği riskleri içerir. İleride anlatılan olumsuz durumların bir veya daha fazlası herhangi bir hastada ortaya çıkabilir.

Cerrahınız, cerrahi öncesi yapılan kontrollerde safra kesesinde taş varsa aynı ameliyatta safra kesesinin alınmasını önerebilir. Çünkü hasta bir safra kesesi düzenli kilo azalması sırasında buna ayak uyduramayabilir, klinik problemlere varan sorunlar yaratabilmektedir. Diğer taraftan safra kesenizde taş yok ise kesesini almaya gerek yoktur. Cerrahiden sonra hala safra keseniz duruyor ise düzen li aralıklarla ultrason ile kontrol edilerek zayıflama sürecinde taş oluşup oluşmadığına bakılması gerekmektedir.

Kulaktan dolma RNY Gastrik Bypass zararları veya RNY Gastrik Bypass dezavantajları gibi bilgilere itibar etmeyiniz. Mutlaka hekiminizden bununla ilgili bilgi alınız ve sadece sağlık kuruluşlarının verdiği bilgilere itibar ediniz.

RNY Gastrik Bypass ’ın Tarihçesi
1954 yılına Kremen tarafından uygulanan jejunoileostomi; ilk defa bu yöntemlerle kilo kaybının gözlemlenmesi olarak kayıt altına alınmıştır. Mason ve Ito; 60’ların başında RYN Gastrik Bypass ameliyatını resmen geliştirmiş ve uygulamaya başlamıştır. 1982’de Mason tarafından Vertikal Band Gastroplasti geliştirilmiş ancak bundan yeterli verim elde edilememiştir. Bunun ardından 1982 yılında 1993 yılında ayarlanabilir Gastrik Band uygulamaları kullanılmaya başlanmıştır.

RNY Gastrik Bypass Nasıl Yapılır ?
Obezitenin cerrahi tedavisi söz konusu olduğunda birçok yöntemden bahsedilebilmektedir. RNY Gastrik Bypass olarak tanılanan operasyonu grubunda, farklı uygulamalar yer alır ki, seçilecek yöntem, kişinin durumuna göre değişiklik arz edebilir. Bariyatrik cerrahi yöntemleri veya diğer obezite ameliyatları; öncelikli tercih değildir. Kişinin doğal yollardan kilo verebilmesini sağlamak için uygulanacak diyet ve hekimin öngöreceği ek tedaviler öncelikli tercihtir.

Ancak kimi durumlarda bu yöntemlerin kilo vermek için kullanılması söz konusudur ki, yapılacak tanısal değerlendirmenin ardından kişinin bu ameliyata ihtiyacı olduğu; bir başka deyişle bu ameliyata uygun olduğu hekim tarafından onaylanır ve uygulama yapılır.

Laparaskopik Roux-en-Y (RNY) Gastrik Bypass (LRYGB) Sleeve Gastrektomi ( Tüp Mide, Vertikal Gastrektomi) Laparoskopik Ayarlanabilir Gastrik Band (LAGB) Biliopankreatik Diversiyon (Duodenal Switch (BPD-DS))
Kullanılan temel yöntemlerdir.

Bu uygulamaların tamamında uygulamanın detayında, midenin bir bölümünün etkisiz kılınarak hacminin azaltılması söz konusudur. Uygulamaların cerrahi detayları türüne göre değişmekle birlikte ileri düzey cerrahi uygulamalar olarak kabul edilir. Sağlık bakanlığı, Tabipler odası ve uluslararası tıbbi otoritelerin öngördüğü biçimde zayıflama ameliyatı olarak tanımlanan bu uygulamalar, kesi yapılarak veya kesik olmaksızın laparoskopik olarak gerçekleştirilebilir.

Bu uygulamaların hangisinin kullanılacağı, yapılacak değerlendirmeden sonra hekim tarafından hastaya deklare edilecektir.

Mide Bypass Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Öncelikle bypass ameliyatı, tüp mide ameliyatından farklı olarak fazladan işlem gerektirdiği için ameliyat saati de uzamaktadır. Ortalama olarak 1 ila 2 saat arasında sürmekte olan bu ameliyat, farklı komplikasyonların gelişmesi halinde daha da uzayabilmektedir. 5- 6 adet kesik ile gerçekleştirilen ameliyatta, genel anestezi uygulanmakta ve anestezi süresi ameliyat süresine dahil edilmemektedir. Alanında uzman doktorlarca yapılması gereken RNY Gastrik Bypass sonrası iyileşme süresi verilen listeye uyulması halinde hızla başlayacaktır. Bağırsaklara doğrudan müdahale ile tüp mide ameliyatından daha hızlı kilo verdiren bu uygulama sayesinde hastalar ilk aydan, kişinin başlangıç kilosuna göre değişmekle beraber, 10-15 kg arası verebilmektedirler.

Kimlere Uygulanabilir?
RYN Gastrik Bypass; Morbit obezite durumunda ve kişinin obeziteye bağlı olarak farklı hastalıklara yakalanmış olması ya da yakalanma riski olması durumunda uygun olarak kabul edilir. Farklı bir anlatımla, hayati riske dönüşme durumundaki obezitenin tedavisinde, cerrahi yöntemlere başvurulabilir.

Genel olarak operasyonun kadın veya erkek şeklinde bir ayrımı söz konusu değildir. Yetişkin olmak koşuluyla her birey için uygundur. Tabii bu uygunluk klinik analizin yapılması sonrasında hekim veya hekimler tarafından değerlendirilmelidir. Kişiler, zayıflamak içi ameliyat olma kararını kendileri veremezler. Bu konuda yegane yetkili merci hekimler olacaktır. Kimler RNY Gastrik Bypass ameliyatı olabilir sorusunun cevabı; bir sonrası alt başlıkta daha net anlaşılabilmektedir.

Kimlere Uygulanamaz?
RYN Gastrik Bypass kimlere uygulanamaz dendiğinde, esasında cerrahi operasyonların genel olarak kimlere uygulanamaz olduğuna bağlı bir cevap karşımıza çıkar. Ameliyat olmasına genel engeller olan herkes için bu operasyon uygun değildir. Bir mide ameliyatı olması sebebi ile mide hastalıkları özelinde bazı detaylara dikkat edilmesi de ayrıca gerekecektir.

Bariyatrik Cerrahi Hastalarının Preoperatif Değerlendirmesi esnasında kişinin bu operasyona uygun olup olmadığı analiz edilecektir. Bariatrik cerrahi, obezitenin tedavisinde; yani buna bağlı endokrin sistem bozuklukları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan bir operasyon olması sebebiyle, diyabet (şeker) hastaları için genel olarak bir engel yoktur. Ancak yapılacak analizde, bu hastalar için ek komplikasyonların oluşup oluşmadığına hekim tarafından karar verilir.

Solunum sistemi bozuklukları genel olarak tüm anestezi kullanılan operasyonlarda riskli olduğunda, bu değerlendirmenin detaylı yapılması gerekir.

Kalp, tanisyon ve dolaşım sistemi bozukluları olanların, bu ameliyatları olmadan önce ilaçlarının ayarlanması ve/veya ameliyata uygun forma getirilmesi gereklidir.

Mide ve bağırsak hastalıkları bu operasyon için en kritik uygulamalardır. Bu tür hastalıkları olanların, bir süre tedavi maksadıyla bekletilmeleri dahi gerekebilir. Bu durumda hekimin tayin edeceği yol izlenir.
Gebelik halinde RNY Gastrik Bypass uygulaması gerçekleşmez.
Yetişkin olmayanlar için bu operasyon yapılamaz.
İleri yaşlarda geriatrik sorunları olanlar için bu uygulama uygun değildir.

Hangi Yaşlardaki Kişiler İçin Uygundur
RNY Gastrik Bypass yetişkinler için uygun olan bir operasyon olmakla birlikte, bazı durumlarda daha erken yaş gruplarına da uygulanabilir. 60 yaş üstü hastalar ve 18 yaş altı hastalar için ileri tedbirler alınarak, özel donanımlar ve protokollerle uygulama gerçekleştirilebilmektedir. Ancak bunun için tam bir konsültasyon yine hekim tarafından yapılmak durumundadır.

Avantajları Nelerdir?
2020 yıl itibariyle 50 yılı aşan bir geçmişi olan bariatrik cerrahi uygulamalarına ait klinik veriler, avantajların değerlendirilmesine uygun olduğu şeklinde yorumlanmaktadır. RNY Gastrik Bypass operasyonlarında uygulama sonrası komplikasyonlar %30 oranında azalmıştır. Bunun yanında operasyonun en büyük faydası obeziteye bağlı hastalıklar olan, diyabet hastalarının buna bağlı ölümlerinde %92, koroner hastalarında %56 azalma olduğu gözlemlenmiştir. Obeziteye bağlı hastalıklar nedeniyle ölümlerde toplam azalma ise%40 olarak kayda geçmiştir.

Uygulamanın komplikasyonları bakımından hastaların çok daha az sıkıntı yaşadıkları görülmüş ve yaşam kalitelerinin diğer uygulamalara göre daha iyi olduğu kaydedilmiştir.

RNY Gastrik Bypass Ameliyatı Riskler ve Komplikasyonlar
RYN Gastrik Bypass ameliyatında risk ve komplikasyon olarak tanımlanan durumlar;
Erken Dönem

  • Kanama
  • Kaçak
  • Emboli (damar içi pıhtı)
  • Akciğer kapanması
  • Yara yeri enfeksiyonu
  • Kesi yerinde fıtık

Geç Dönem
  • Barsak Tıkanması
  • Mide-barsak ülseri
  • Kesi yerinde fıtık
  • Safra Kesesinde taş
  • Safra Kesesinin Alınma Olasılığı

Şeklinde listelenmektedir. Ancak bu durumların kati olarak ortaya çıkacağına dair klinik veri yoktur. Bu komplikasyonların bir veya bir kısmı, ya da tamamı herhangi bir hastada, farklı oran ihtimalleri dahilinde ortaya çıkabilir, biçiminde yorum yapılmaktadır. Ancak bariatrik cerrahi uygulamaları genel olarak komplikasyonu düşük uygulamalar olduğundan, zayıflamak için ameliyat olan kişilerde haricen çok büyük komplikasyonlar görülme oranı düşüktür.

RNY Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

RNY Gastrik Bypass ameliyatı sonrası iyileşme süreci, çok hızlı ilerleyen bir süreç olmamakla birlikte, hekim tavsiyelerine uymak koşuluyla kolayca atlatılabilen bir süreçtir. Ayrıca açık ameliyat veya kapalı ameliyat (Laparoskopi) yapılma durumuna göre farklı iyileşme periyotları söz konusudur. Ameliyattan sonraki 6 aylık periyot şu şekildedir.

Ameliyattan Sonraki İlk Ay
RNY Gastrik Bypass ameliyatından sonra, genel olarak tüm olası komplikasyonlar bu süreçte görülür. Hastanın klinik olarak izlenmesi ve durumun sürekli analiz edilmesi gereklidir. 7-14 gün arasında rahatsızlık hissinde belirgin azalma ortaya çıkarken, bunu takip eden süreçte kişi gündelik hayatına yavaş yavaş dönebilmektedir.

Ameliyattan Sonraki 3 Ay
RNY Gastrik Bypass ameliyatından sonraki ilk ayın ardından kişi günlük normal yaşantısına dönmüş olur. Bu süreçte belli periyotlarda klinik izleme yapılır. Hastanın genel kondisyonu takip edilerek laboraturar verileri ile durum değerlendirilir. Diyet durumuna bu süreçte de dikkat edilmesi gereklidir.

Ameliyattan Sonraki 6 Ay
RNY Gastrik Bypass ameliyatından sonraki 6 aylık süreçte hastanın genel olarak iyileşmiş olduğu kabul edilir. 6-12 ay sürecinde bütün komplikasyon riskleri elimine edilmiş olur ve hasta normal hayatına döner. Bu süreçten sonra hastanın mutlaka diyetine dikkat etmesi ve uygun egzersizleri yapması gerekir. Obezite tedavisi için kullanılan bir yöntem olan bu işlem; tek başında bir çözüm değildir. Hastanın diyetini bozması durumunda uzun vadede de geri kilo alımı ortaya çıkabileceği gibi; uygulama etkinliğini kaybeder.

Gastrik Bypass Ameliyat Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler
Obezite ve obezite odaklı oluşan hastalıklarla mücadelede kullanılan tekniklerden biri de RNY Gastrik Bypass ameliyatıdır. Bu amaç doğrultusunda cerrahi yönteme başvuran hastalar unutmamalıdır ki cerrahi adım ile yüksek başarı oranlarına sahip olabilirler lakin bu eski beslenme alışkanlıklarına devam edebilecekleri anlamına gelmez. Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmeden, sağlıklı bir gıda tüketimine yönelmeden süre gelen tüm aşamalar RNY Gastrik Bypass cerrahisinin kalıcılığını sağlayamaz. Bu nedenle sağlıklı – dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam için yapılabilecek her türlü doğrunun peşinden gidilmelidir.

RNY Gastrik Bypass Ameliyat Öncesi Yapılması Gerekenler
Ameliyat öncesi tüm tetkikleriniz yapılacaktır. Obezite oranı, genel sağlık durumu tepeden tırnağa kontrol edilecektir. Eğer RNY Gastrik Bypass ameliyatı için uygun bir aday değilseniz doktorunuz ameliyat olmadan önce zayıflamanız gerektiğini bildirecektir. Bunun yanı sıra endokrinoloji, kardiyoloji dahil en az beş ayrı uzmanlık branşında çalışan doktor onayı gerektiğini bilmelisiniz. Ameliyat günü 8 – 12 saat öncesinden başlamak kaydı ile herhangi bir katı – sıvı gıda almamalısınız. Operasyondan önce yapılan solunum fonksiyonlarına yönelik testler ve mide ve barsak sistemi tüm açılardan kontrol edilir. Hastanın kas yapısı, kas oranı, yağ oranı, hastalıkları, düzenli kullandığı ilaçları gibi detaylı sağlık geçmişi bilgisi alınır. Bu aşamada herhangi bir şey gizlemeden doktorunuza gerekli tüm verileri vermeniz gereklidir. Aksi halde ameliyat risklerini arttırabilirsiniz.

Gastrik Bypass Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler
RNY Gastrik Bypass ameliyatının ardından en önemli konu beslenmedir. Beslenmeniz sırasında öğün sayınızı arttırmalı ancak porsiyonlarınızı da küçültmelisiniz. İlk 24 saat kesinlikle sadece sıvı odaklı beslenmeniz gerekmektedir. Ardından aşamalı olarak ve küçük oranlarla katı gıdaya geçebilirsiniz. Katı gıdalarınızı iyice çiğneyerek yutmanız gerekmektedir. Ameliyat sonrası hafif şiddetlerde ağrılarınız yaşanabilir. Doktorunuz bunun için ağrı kesici verecektir. Ağrılarınız tamamen bittikten sonra rutin kontrollerinizi düzenli olarak devam ettirmelisiniz.

Yemek yemeye karar verdiğiniz an yakın zamanda; ortalama yemeklerden 30 dakika öncesinde su dahil herhangi bir sıvı içecek tüketmemeniz gerekmektedir. Aynı zamanda yemek yedikten sonra yarım saat geçmeden önce su dahil sıvı içecekleri tüketmemelisiniz. Öğünler esnasında katı ve sıvı gıdaları birlikte tüketmeniz sakıncalıdır. Sadece katı – sadece sıvı şeklinde ve az oranlarda ilerlemelisiniz. Bir insanın günde en az 2 litre su içmesi gerekmektedir. Ancak ameliyat sonrasında ilk günler 1 litre suyu geçemeyebilirsiniz. Bunun yanı sıra su tüketiminiz esnasında yudum yudum olmalı ve pipet asla kullanılmamalıdır. Bu sayede azar azar tüketim sağlamalısınız.

Ameliyat sonrasında hekiminiz, diyetisyeniniz aracılığı ile ihtiyacınız olan beslenme programı düzenlenecektir. Protein bakımından yoğun bir diyet tercih etmelisiniz. Beslenme alışkanlıklarınızı yeniden revize etmeli; abur cubur, kızartma, aşırı yağlı, tuzlu – şekerli besinleri minimize etmelisiniz. İlk günleri atlattıktan sonra su tüketiminizi iki litre ve daha fazlasına çıkarmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Lokmalarınızı mümkün olduğunca küçük tutmalı, çok çiğnemelisiniz. Bu süreç ameliyatın hemen ardından başlamak kaydı ile ömür boyu devam ettirilmesi önerilmektedir. Çalışmak için acele etmeyiniz. Operasyondan 7n gün sonra işinizin türüne göre deişmekle beraber çalışma hayatınıza dönebilirsiniz. Ancak ilk süreçlerde kesinlikle ağır iş koşulları, yük kaldırma, yoğun çalışmadan uzak durunuz. Operasyonu geçirecek hasta kadın ise en az bir yıl süreyle gebelik yaşamaması gerekmektedir. Bu nedenle kadın – doğum uzmanınızdan destek alarak doğum kontrol ilacı kullanmaya başlayabilirsiniz. Diyetisyen kontrolü ile birlikte gebelik yaşamanızda bir sakınca yoktu

RNY Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Beslenme
RNY Gastrik Bypass ameliyatı; midenin fiziksel yapısının değiştiği operasyonlardır. Gastrik bypass ameliyatı olanlar, operasyonlardan sonra yeme alışkanlıklarında birtakım değişiklikler en azından iyileşme sürecinde zorunludur. Burada en dikkat edilmesi gereken husus; asitli, gazlı ve yağlı gıdaların alımında kısıtlamaya gidilmesi durumudur.

Midenin fazla zorlanmaması bakımından, günlük tüketilmesi gereken sindirilmesi zor gıdalar (proteinler) tek seferde alınmamalı, mümkün olduğunca zamana yayılmalıdır. Aslında bu beslenme düzeni, gastrik veya ülser tedavisinde kullanılan yöntemlerle benzerlik gösterir. Hastanın az miktarlarda besin alması ve genellikle lifli gıdaları yağsız biçimde tüketmesi daha uygundur.

RNY Gastrik Bypass ameliyatı olan hastaların ayrıca sıvıları yavaş tüketmelidir. Midede şişkinlik yaratacak besin ve sıvı tüketimlerinden kaçınmak zorunludur.

RNY Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Egzersiz Önerileri
RNY Gastrik Bypass ameliyatından sonraki altı ay, özellikle ilk üç ay; egzersiz ve hatta davranış biçiminin değiştirilmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçte karın kaslarının daha az kullanıldığı egzersizler tavsiye edilir. Ancak her hasta için kati olarak geçerli tek bir tip egzersizi olduğunu söylemek doğru değildir. Uygulamanın türüne ve hastan durumuna göre, seçilecek egzersizler farklılık arz edebilir. Ayrıca komplikasyonlara bağlı olarak egzersiz yapılmaması gerekliliği de söz konusu olabileceğinden, bu konuda hekiminizin yapacağı yoruma dikkat etmeniz gerekir. Bilhassa spor aktiviteleri durumunda ciddi yan etkiler ortaya çıkabileceğinden, bu gibi durumlarda hekimden onay almadan harekete geçmemeniz gereklidir.

RNY Gastrik Bypass mı Tüp Mide mi?
Hangi yöntemin uygulanacağına kan değerleri ve endoskopik muayene sonuçlarına bakıldıktan sonra doktorunuz karar verecektir.

Kaynakça:
TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ ve METABOLİZMA DERNEĞİ Bariatrik Cerraji Kılavuzu http://www.temd.org.tr/admin/uploads/tbl_gruplar/20180618095001-2018tbl_gruplar1b2cd981a1.pdf

Okmeydanı Tıp Dergisi 30(Ek sayı 1):60-65, 2014 https://www.journalagent.com/eamr/pdfs/OTD_30_SUP_1_60_65.pdf

Obezitenin Tedavisinde Geçmiş ve Güncel Bariatrik Cerrahi Uygulamaları Şeyda GÜNGÖR – Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Muş, Türkiye https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/899853

Bariyatrik Cerrahi Prof.Dr. Ahmet Çorakcı – http://www.diabetcemiyeti.org/var/cdn/c/e/ahmet-corakci.pdf

Obezitenin Cerrahi Tedavisi Okmeydanı Tıp Dergisi 30(Ek sayı 1):60-65, 2014 doi:10.5222/otd.supp1.2014.060 https://www.journalagent.com/eamr/pdfs/OTD_30_SUP_1_60_65.pdf

TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ ve METABOLİZMA DERNEĞİ Bariatrik Cerraji Kılavuzu http://www.temd.org.tr/admin/uploads/tbl_gruplar/20180618095001-2018tbl_gruplar1b2cd981a1.pdf 67 – 84

TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ ve METABOLİZMA DERNEĞİ Bariatrik Cerraji Kılavuzu http://www.temd.org.tr/admin/uploads/tbl_gruplar/20180618095001-2018tbl_gruplar1b2cd981a1.pdf S79 – 90

Obezitenin Tedavisinde Geçmiş ve Güncel Bariatrik Cerrahi Uygulamaları Şeyda GÜNGÖR – Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Muş, Türkiye https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/899853

Obezitenin Cerrahi Tedavisi Okmeydanı Tıp Dergisi 30(Ek sayı 1):60-65, 2014 doi:10.5222/otd.supp1.2014.060 https://www.journalagent.com/eamr/pdfs/OTD_30_SUP_1_60_65.pdf

Obezitenin Tedavisinde Geçmiş ve Güncel Bariatrik Cerrahi Uygulamaları Şeyda GÜNGÖR – Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Muş, Türkiye https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/899853

TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ ve METABOLİZMA DERNEĞİ Bariatrik Cerraji Kılavuzu http://www.temd.org.tr/admin/uploads/tbl_gruplar/20180618095001-2018tbl_gruplar1b2cd981a1.pdf

Obezitenin Tedavisinde Geçmiş ve Güncel Bariatrik Cerrahi Uygulamaları Şeyda GÜNGÖR – Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Muş, Türkiye https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/899853

TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ ve METABOLİZMA DERNEĞİ Bariatrik Cerraji Kılavuzu http://www.temd.org.tr/admin/uploads/tbl_gruplar/20180618095001-2018tbl_gruplar1b2cd981a1.pdf

Obezitenin Tedavisinde Geçmiş ve Güncel Bariatrik Cerrahi Uygulamaları Şeyda GÜNGÖR – Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Muş, Türkiye https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/899853

Bariyatrik Cerrahi Prof.Dr. Ahmet Çorakcı Ufuk Tıp Fak. End.ve Met.BD http://www.diabetcemiyeti.org/var/cdn/c/e/ahmet-corakci.pdf

16 TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ ve METABOLİZMA DERNEĞİ Bariatrik Cerraji Kılavuzu http://www.temd.org.tr/admin/uploads/tbl_gruplar/20180618095001-2018tbl_gruplar1b2cd981a1.pdf