Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)
Tüp mide ameliyatı; tıbbi ismi ile Sleeve Gastrektomi; obezite sorunu olan kişilerin kilo vermesine yardımcı olmak için kullanılan bir obezite cerrahisi türüdür. Zayıflama ameliyatı olarak da bilinen bu uygulama, elbette genel diyetin bir bileşeni veya ek tedbir olarak tercih edilir. Operasyon, her ne kadar açık kalp ameliyatı gibi operasyonlar kadar zorlu olmasa da ciddi ve klinik bir uygulamadır ve elbette alan uzmanı operatör cerrahlar tarafından uygulanmalıdır.
Obezite seviyesine bağlı olarak tüp mide cerrahisi uygulamaları tercih edilebilir. Bu noktada hekimin yapacağı konsültasyon etkili olacak ve nihai karar bunun üzerinden verilecektir. Metabolik cerrahi uygulamaları, hastanın ileri düzey obez oluşu ile tercih edilen uygulamalardır. Bu uygulamaların birçok çeşidi söz konusudur ki, Tüp mide operasyonu bunlardan yaygın tercih edilenlerden bir tanesi olarak bilinir.
Obezitenin birçok diğer sağlık sorununa öncü bir sorun olduğu tıbbi olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle, kişiler obez tanısı konulduktan sonra hasta olarak kabul edilir ve bu sorunun ortadan kaldırılması için tedavi prosedürleri uygulanır. Tüm operasyonların belli riskleri vardır ki, obezite; obezite cerrahi operasyonlarının risklerinden daha büyük bir sorun olduğu için, kişilerin bu sağlık sorunlarını ekarte etmek için obezite cerrahisi operasyonlarına tabi tutulması, yaygın bir yöntemdir.
Mide Küçültme Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?
Mide küçültme (RNY Gastrik bypass, tüp mide ) ameliyatıları obez kanser hastalarında mide kanseri cerrahisi için yapılan mide ameliyatlarından sonra hastalardaki ciddi bir kilo kaybı gözlenmesinin ardından obezite cerrahisi için de kullanılmaya başlanmıştır.
- Öncelikli olarak karına yapılan 5 küçük kesik açılarak gerçekleştirilmektedir.
- Açılan kesiklerden mide ve bağırsaklara müdahale edilir.
- Ameliyat yönteminin adı laparoskopik cerrahidir.
- Laparoskopik yöntem ile gerçekleştirilen ameliyatın izinin kalması iyice düşmektedir.
- Ameliyat açık olarak gerçekleştirilmemekte ve her hastaya tek üretilen aletlerle uygulanmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Tüp mide ameliyatı son yıllarda popüler olan bir obezite ameliyatıdır. Bu ameliyat genellikle kapalı (laparoskopik) yöntemle yapılmaktadır. Bu ameliyat sırasında ağız yoluyla geçici olarak mide içine yerleştirilen bir tüp kılavuzluğunda midenin yaklaşık %80’i çıkarılarak mide hacmi azaltılır.
Mide küçülmesi ile alınan besin hacmi azaltılması amaçlanır. Ayrıca midenin çıkarılan bölgesinden salgılanan ve açlık hissini tetikleyen hormon (Gharelin) salgısı da azaldığından ameliyat sonrası az miktar gıda ile doygunluk hissi meydana gelir. Ameliyat sonrası diyet ile kazanılan yeni beslenme düzeni ve spor ile kilo kontrolü sağlanmaktadır.
Ameliyatın Tarihçesi
Tip mide ameliyatına en yakın operasyon olan Duodenal Switch ilk kez Dr. Doug Hess tarafından uygulanmıştır. Operayonun Sleeve Gastrektomi yöntemine dönüşümü ise 2001 yılında olmuştur. Kanadalı cerrah; Dr. Gagner ve ekibi 1999’da başlayan bir çalışmanın eseri olarak duyurmuştur. Hali hazırda uygulama ile birlikte çok farklı obezite cerrahisi uygulaması gerçekleştirmiş ve efektif biçimde uygulanmaktadır.
Tüp Mide ve RNY Gastrik Bypass Arasındaki Farklar
- Tüp mide ameliyatı, yaklaşık 1 saat süren bir zayıflama ameliyatıdır. RNY Gastrik Bypass ameliyatı ise, yapılan çoklu müdahaleler dolaysıyla daha uzun sürmektedir.
- Tüp mide ameliyatı, hedeflenen kiloya ulaşmada oldukça etkili bir ameliyattır. Midenin büyük ölçüde alınmasıyla, hasta daha az yemek yemekte ve çok daha hızlı doymaktadır.
- RNY Gastrik Bypass ameliyatı, tüp mide ameliyatından farklı olarak sadece mideyi hedef almamaktadır. Aynı zamanda ince barsaklar da işin içine alınarak hem yeme miktarı hem de besin emilimi azaltılmaktadır.
- RNY Gastrik Bypass ameliyatında midenin bırakılan küçük tarafı ince bağırsağa tekrar bağlanırken, tüp mide ameliyatında bağırsağın bağlı olduğu kısım alınmamaktadır.
- Tüp mide ameliyatı sonrası, midenin kesilen tarafında iştah arttıran bir hormon salınımı olduğundan hastalar ameliyat sonrası daha az iştah duyarlar. RNY Gastrik Bypass da da mide küçüldüğünden benzer etki görülmektedir.
- Tüp mide ameliyatına göre RNY Gastrik Bypass ameliyatında midenin daha büyük bolümü devre dışı bırakılmaktadır ve çok az yiyerek doyma üst seviyededir. Tüp mide ameliyatında midenin %80’i alınmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır ?
Tüp mide ameliyatı ( mideye tüp takma ameliyatı ) , laporoskopik olarak karına girilip, midenin %75-80’inin alınması uygulamasıdır. Laporoskopi; küçük kesiler ile yapılan bir uygulama biçimidir ve hastaya bu küçük deliklerden özel aletler aracılığı ile müdahale edilerek işlem gerçekleştirilir. Uygulama kolaylığı ve komplikasyon azlığı dikkate alındığında bu operasyonun büyük avantajlarından bir tanesi olarak kabul edilir.
Operasyon yapılmadan önce çeşitli inceleme ve testlerin yapılması gereklidir. Bunlar tahliller ve tıbbi görüntüleme değerlendirme araçları ile yapılacak konsültasyonlardır.
Tüp mide ameliyatına karar verdiyseniz ameliyat ekibi tarafından kan testleri, röntgen, ultrasonografi, endoskopi, endokrinolojik, kardiyolojik, göğüs hastalıkları, psikolog ve anestezi uzmanı tarafından yapılacak değerlendirme ve gerekli görülen diğer branşlardan destek alınmaktadır. Hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrası diyetisyen ile görüşülerek kilo takibi yapılacaktır. Ameliyattan en az 3 ay öncesinde sigara bırakılmalıdır. Kullanılan tüm ilaçlar ve beslenme destek ürünleri ameliyat ekibine bildirilmelidir.
Tüm hazırlıkları takiben genel anestezi altında ameliyat yapılmaktadır. Nadiren açık yöntem kullanılırsa da günümüzde bu ameliyat kapalı (laparoskopik) olarak yapılmaktadır. Ameliyatta mide stapler denilen bir alet yardımıyla mide tüp şekline getirilmektedir. Ameliyat ortalama 45 dakika-1 saat sürer. Ameliyat sırasında kesme işlemi bittikten sonra cerrahın tercihine göre kaçak testi (mavi boya testi) yapılarak güvenlik kontrol edilir. Ameliyat sonrası 1-2 saat uyanma sürecinden sonra yatağınıza alınırsınız.
Tüp Mide Ameliyatı ile Nasıl Kilo Verilir?
Tüp mide ameliyatı; mide hacminin azalmasını sağlayan bir uygulamadır. Obezite ve Metabolik cerrahi uygulamalarının genelinde, hacmi genişlemiş mideyi küçültmek ve bunun sonucu olarak daha az besin tüketmek prensibi esastır. Ancak hastaların operasyon sonrasında diyetlerine dikkat etmeleri ve aşırı besin tüketmemek için irade kullanmaları gerekir. Aksi halde operasyon sonrası komplikasyonlar yaşanabileceği gibi, hasta aşırı miktarda besin tükettiği için kilo veremeyecektir.
Obezite ve Metabolik cerrahi operasyonları, zayıflama için doğrudan bir çözüm olmaktan öte, kişinin iradesini desteklemek için kullanılan fiziksel bir tedbirdir. Kişinin operasyonla birlikte yapılan uyarılara dikkat etmemesi, uygun şekilde beslenmemesi, gerekli egzersizleri yapmaması ve muayenelerini ihmal etmesi durumunda, kilo verme sonucuna ulaşması oldukça zordur.,
Operasyon sonrası beslenme ve egzersiz koşulları en çok dikkat edilmesi gereken hususlardır. Midenin yapısında bir değişiklik söz konusu olduğundan besin tüketim miktarlarına dikkat etmesi son derece önemlidir. Ayrıca diyet durumunda belli başlı gıdaların tüketimi de yasak olacaktır. Obezite sorunu olanların hemen hepsinin, hormon, diyabet ve buna bağlı hastalıkları da olduğundan, verilecek diyetin asla bozulmaması gerekir. Zira bu diyetler kişiye özel olarak geliştirilir.
Egzersiz programı ise hayati öneme sahip bir diğer etkendir. Hem vücudun efektif biçimde çalışmasını sürdürebilmesi, hem de operasyon sonrası kilo verme sonucuna ulaşılabilmesi bu unsurlarla doğrudan ilgilidir.
Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Ne Kadar Sürede Kilo Verir?
Tüp mide ameliyatı sonrası, hastalar hızla kilo vermeye başlamaktadır. Yenilen yemeğin ve iştahın da doğru orantılı olarak azaldığı bu süreçte ayda kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama 10 kilo vermek ve hatta bu rakamlarında üzerine çıkmak mümkündür. Doktorların beklentisi ilk aydan yaklaşık 15 veya 20 kiloya yakın verilmesi yönündedir. Yapılan cerrahi müdahale sonrası, midenin alınan büyük kısmında bulunan acıkma hormonunu tetikleyen bölge atıldığından hastalar acıkma duyusunu daha az hissetmektedir. Buna bağlı olarak, ameliyattan hemen sonra aslında kilo vermeye başlanmaktadır. Hasta ameliyattan sonra ilk 2 yılda fazla kilolarının %70-80’inden kurtulurlar.
Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?
Beden kitle indeksi (BKİ) 40 ve üzerinde olmalı, BKİ 35-39.9 arasında olan ve beraberinde kalp hastalığı, diyabet (Tip 2 Şeker Hastalığı), hipertansiyon, yüksek kolesterol, uyku apnesi, reflü hastalıklarından bir veya birden fazlasının eşlik ettiği hastalar.
Ayrıca tüm operasyonlarda olduğu gibi, ameliyat olması noktasında belirli riskleri bulunan kişiler için de bu operasyon uygun olmayabilir. Bu kararın verilebilmesi için hekimin konsültasyon yapması, gerekli tahlil ve tıbbi görüntüleme araçları kullanılarak yapılacak değerlendirme sonrasında karar vermesi durumu söz konusudur.
Her şekilde koşulsuz olarak tüm kilo problemi olanlara bu operasyon uygulanamaz. Hele ki, keyfi olarak mide küçültme operasyonu yapmak söz konusu değildir. Buna hekim karar verir ve gerçekten gerekli olduğu onaylanması halinde zayıflama ameliyatı olabilmeniz mümkün olabilir.
Kilo vermek için diğer yolların denenmesi noktasında bir değerlendirme yapmaksızın mide küçültme ameliyatı yapılması, yaygın bir tercih olmamakla birlikte protokoller içerisinde de yer almaz. Bu operasyon, ileri düzey obez kişilerin zayıflama sürecine destek olması için tercih edilen bir operasyondur ve yukarıda da belirttiğimiz gibi birçok ek tedbirle desteklenir.
Kimlere Uygulanmaz?
Tüp mide ameliyatının uygulanması ve uygulanmaması kararı bütünüyle yapılacak konsültasyona bağlı olarak verilebilecek bir karardır. Yaş kriteri dışında birçok sebeple operasyon kararından vazgeçilebilir. Bunların başında kişinin operasyon geçirmek için uygun kiloda olmaması durumu gelebilir. Süper obezlik durumunda hastaya bir diyet uygulanarak belli bir süre operasyonun ertelenmesi mümkün olabilir. Bunun yanında sistemik hastalıkları bulunanlar, pıhtılaşma sorunu olanlar ile kanser hastalarının bu operasyona tabi olabilme durumu, yine hekimin kararı olacaktır.
Hangi Yaştaki Bireyler İçin Uygundur?
Tüp Mide ameliyatı; yetişkin bireylere uygulanabilen bir operasyondur. Çoğunlukla 70 yaş üzerine uygulama tercih edilmezken, gelişim çağındaki çocuklar için de operasyon öncelikli tercih olmamaktadır. Tabii her iki durumda da, eğer ciddi bir gereklilik var ise operasyon gerçekleştirilebilir.
Operasyon yaş sınırı, obezitenin boyutu ve hastaya olan etkisi ile esnetilebilir. Buna karar verebilmek için ciddi testler yapılması gereklidir. Eğer erken yaşta ileri düzey bir obezite sorunu var ise, durum daha da ciddileşmeden hekime görünmeli ve diğer tedbirlerin bir an önce alınmasını sağlamalısınız. Zira erken yaşta bu yöntemin kullanılması mümkün olmayabilir. Bunun gibi ileri yaşlarda da, yaşa bağlı riskler nedeniyle uygulama kullanılamayabilir.
Tüp Mide Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Tüp mide ameliyatı, sindirim sisteminin doğal yollarını değiştirmez. Bu bakımdan, kişinin sindirim sistemi sorunları yaşama riski, diğer bazı operasyonlara göre daha düşüktür. Operasyon süresi daha kısa olmakla birlikte, iyileşme süresi diğer pek çok operasyona benzerdir.
Riskler ve Komplikasyonlar Nelerdir?
Tüp mide büyük bir ameliyat olduğu için hem kısa dönemde hem de uzun dönemde bazı riskler taşımaktadır.
Obez bireylerde aşırı kilo ile beraber bulunan bazı hastalıkların seyrinde meydana gelebilecek ve hayatı tehdit eden durumların kilo kontrolü ile önlenmesi için yapılmaktadır. Aşırı kilo ile beraber bulunan; kalp hastalığı, diyabet (Tip 2 Şeker Hastalığı), hipertansiyon, yüksek kolesterol, uyku apnesi, reflü hastalığı gibi durumların neden olduğu ölüm riski bu ameliyattan sonra azalmaktadır.
Bu ameliyattan sonra yeterli kilo verememe ya da geri kilo alımı görülebilmektedir. Ameliyat sonrası diyet ve spor alışkanlığında uyumsuzluklar bunların en önemli nedenidir. Yüksek kalorili sıvı alımı, abur-cubur alışkanlığı, alkol tüketimi sık yapılan hatalardandır.
Kısa Dönem Riskler;
- Kaçak (dikişlerden sızma)
- Kanama
- Enfeksiyon
- Anestezi komplikasyonları
- Solunum yolu problemleri
- Pıhtılaşma problemleri
- Nadir de olsa tüp mide ameliyatı ölümcül olabilmektedir.
Uzun Dönem Riskler;
- Bulantı-kusma
- Barsak tıkanması
- Reflü hastalığı
- Beslenme bozukluğu
- Kesi yerlerinden fıtıklaşma
Hastanın, hekimin verdiği talimatlara uyması durumunda komplikasyon riskinin azalacağı yönünde bir yargı bulunmaktadır. Ancak bütünüyle hiçbir risk yoktur yorumu yapabilmek mümkün değildir. Ancak uzman hekim kontrolünde tedaviler uygulanarak riskler azaltılabilir.
Tüp Mide Ameliyat Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler
Tüm cerrahi yöntemlerde önerilen; yapılmaması ve yapılması gerekenler tüp mide adımında da uygulanmalıdır. Obezite ve obezite kaynaklı oluşan ya da risk teşkil eden hastalıklardan korunmak için yapılan tüp mide ameliyatı bir tür diyet değildir. Cerrahi işleme tabiidir. Tüp mide ameliyatı hakkında yeterli veriye sahip olmak isteyen hastaların ikinci en merak ettiği konu ise tüp mide ameliyatı öncesi ve sonrası yapılması – yapılmaması gerekenlerdir. Bu nedenle yazımıza merak edilen sorulara yanıt sunmaya çalışacağız.
Tüp Mide Ameliyat Öncesi Yapılması Gerekenler
Genel sağlık için sigarayı bırakmak şarttır. Tüp mide ameliyatı ya da ameliyat türü ne olursa olsun hekiminiz sigarayı bırakma konusunda ısrarcı olacaktır. Sigarayı bırakma zamanı ameliyat tarihinden bir ay önce başlar ve ameliyat sonrasında da kullanılmaması önerilir. Sigara solunum yolu enfeksiyon risklerini arttırdığı gibi hastanın ameliyat sonrasında daha bunaltıcı bir iyileşme evresi yaşamasına da neden olabilir. Üstelik iyileşme süresini de uzatıcı en büyük faktördür. Aynı şeyi kesinlikle alkol içerikli maddeler için de söyleyebiliriz. Tüp mide ameliyatlarında alkol tüketiminin bırakılması de sigaranın bırakılması kadar önemlidir. En az ameliyattan bir hafta önce alkol sonlandırılmalı ve ameliyattan sonra da alınmamalıdır.
Ameliyat Sonrası Kullanacaklarınızı Hazırlayalım
Doktorunuz ameliyat sonrası için bilgilendirme yapacaktır. Yapılacak cerrahi müdahale doğrudan mideye yönelik olduğu için bu bilgilendirmenin çoğu beslenme odaklı gerçekleşecektir. Bu nedenle ameliyata girmeden önce eksikliklerin giderilerek ameliyat sonrası tüketim için hazır olması önemlidir. Alışveriş listenizde kefirden, yoğurta, mümkünse şekersiz pudingden protein tozuna dek tüm önerilen gıda türlerinin hazır edilmesi elzemdir. Bilhassa düşük kaloriler içeren her türlü içeceğe önem verilmelidir. Soya sütü, multi-vitaminler, çiğneme formunda yer alan besin takviyeler, yağsız olmak kaydıyla kırmızı ya da beyaz et türlerini hazırlayabilirsiniz. Kesinlikle kızartma, yağlı besinler, hamur işleri, atıştırmalık gibi ürünlerden uzak durmalısınız.
İlaçlar Hakkında Bilgilenelim
Herhangi bir hastalığınız, düzenli kullanmanız gereken ilaçlar ve hatta sürekli tükettiğiniz besinler – içecekler hakkında doktorunuzu tam bilgilendirmelisiniz. Aspirin gibi kan sulandırma odaklı çalışan ilaçları kesmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda kiraz sapı, balık yağları, yeşil çay gibi maddeleri de bırakınız. Buna ek olarak diyabet, kalp, şeker vb ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz. Durumunuza göre bazı ilaçların kesilmesi ya da yeniden düzenlenerek dozajının düşürülmesi gerekebilir.
Ameliyat Öncesi Zayıflama
Tüp mide ameliyatları obezite odaklı yürütülen işlemlerdir. Tüp mide ameliyatı olacak hasta fit bir vücuda sahip değildir. Dolayısıyla bu ameliyatı olacaksanız çok kilolu olmalısınız. Bu nedenle ameliyat öncesi doktorunuz tarafından belirli oranlarda zayıflamanız gerektiği söylenebilir. Aşırı kilolu hastalar doğrudan ameliyat yapılamayabilir. Doktorunuz tarafından bildirilen oranlarda ve yöntemlerle zayıflamanız gerekebilir. Bu zayıflama sırasında akşam 7 sonrası yemek yemekten kaçınılmalı, protein, sebze – meyve odaklı beslenme yükseltilmelidir.
Ameliyat Öncesi Beslenme
Zihinsel ve fiziksel olarak tüm hazırlıklarınızı gerçekleştirdikten sonra ameliyata aç gelmeniz gerektiğini unutmayınız. Bu nedenle operasyondan 8 – 12 saat önce su dahil hiçbir şey yiyip içmemelisiniz. Operasyon bitiminden sonra 2-3 gün hastanede kalacakmışsınız gibi hazırlık yapabilirsiniz. Örneğin kitap, dergi, notebook, kıyafet vb eşyalarınızı bu hazırlığınıza ekleyebilirsiniz.
Zihinsel Hazırlık
Çok kilolu bazı hastalarda zihinsel hazırlık da lazım olabilir. Psikolojik durumunuzu yetersiz buluyor, bunun için tedavi görüyor olabilirsiniz. Bu nedenle ameliyata zihinsel olarak da hazırlanmanız gerekiyor. Danışmanlarıızla bir araya gelerek tüp mide ameliyatı olacağınız konusunda bilgilendiriniz ve zihinsel olarak mümkün mertebe hazır olmaya çalışınız. Ameliyat sonrası diyet ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekmektedir. Atıştırmalıklar, aşırı karbonhidratlı ürünler, mideyi yorabilecek her türlü gıdanın tüketimi minimize edilmelidir. Psikolojik danışmanınızla birlikte bu konular üzerinde de durmaya özen gösterebilirsiniz. Diyetisyene danışabilirsiniz. Zaten tüm bu süreçler hakkında detaylı bilgilerin tamamı cerrahınızca paylaşılacak ve ihtiyaç duyulduğu takdirde gerekli birimlere yönlendirme yapacaktır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Ameliyat sonrası 2-6 saat içinde yataktan kalkıp yürümeye başlanır. Ardından 48 saat sonra önce şeker içermeyen sıvılar şeklinde diyet başlanır. Hastanın beslenmeyi tolere edebilme durumuna göre sıvı, püre ve sonunda da normal beslenmeye geçme şeklinde aşamalar ile yeni beslenme düzenine geçilir. Hastaların çoğunluğu 2-3 gün içerisinde taburcu edilir.
Genel olarak tüp mide sonrası vitamin desteğine ihtiyaç olmazsa da bazı hastalar geçici süre multi-vitamin ve mineral desteği alabilirler. Ameliyattan sonraki 10. Günden itibaren yavaş yavaş yürüme şeklinde spor faaliyetlerine geçilir.
1. Aydan itibaren haftada 5 gün ve günde ortalama 30 dakika olacak şekilde yürüme egzersizine başlanır. Yürüme temposu ise yarım saatte en az3 km şeklinde olmalıdır.
Ameliyat sonrası 1. Hafta, 1-3-6-12. aylarda rutin kontroller yapılır. Bu kontrollerde kilo durumu, mevcut hastalıkların gerilemesi, eskiden kullanılan ilaçların düzenlenmesi ve kan tahlilleri yapılmaktadır. , ,
Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme
Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme; kısa dönem ve uzun dönem olmak üzere sınıflandırılabilir. İyileşme sürecinin ilk evresinde, yani ilk bir ve üç ay içerisinde hastanın midesini aşırı yormayacağı besinleri tüketmesi gerekmektedir. Bu süreçte verilecek diyete uymak son derece önemlidir. Operasyon sonrasında doğal olarak bir diyet uygulanacak olmasının yanı sıra, sindirimi zor besinlerden uzak durulması ve diyet listesinde belirtilen protein, karbonhidrat ve yağ dengesine uyulması gerekir.
Kısa vadede, sıvı besinlerin tüketimi birkaç hafta içerisinde normal beslenme düzenine geçecek, 6 aylık süreçten itibaren, operasyon öncesinde tüketilen besinler tüketilebilecektir. Ancak bu süreçte mutlaka diyete uygun beslenme periyodu tercih edilmelidir. Kaldı ki, hekim belli başlı gıdaların tüketilmesine izin vermeyebilir.
İyileşme sürecinde vitamin ve mineral desteği hemen her obezite ve metabolik cerrahi operasyonu için standarttır. İlaçlarınızı ve besin takviyelerinizi tarif edildiği şekilde almanız, uygulamanın sonuçları bakımından son derece önemlidir.
Ameliyat Sonrası Önerilen Egzersizler
Tüp mide ameliyatı; zayıflamak için tercih edilen bir operasyondur. Elbette zayıflamak sadece besinleri azaltmakla değil, bununla birlikte seyredecek bir egzersiz programı ile mümkün olabilir. Bu sebeple, kişilerin nekahat süreci içerisinde dahi belli egzersizleri yapma gereksinimi vardır. Tüm cerrahi operasyonlar sonrasında, sindirimi sisteminin rutin dengesine kavuşması için hareket etmek gereklidir. Hareketsizlik insanlar için her zaman bir sorundur ve ameliyat sonrası bakım rehberinde, ilgili sağlık personelinin bu hususlar konusunda dikkatli olması belirtilir.
Ancak elbette operasyondan sonra ağır spor egzersizleri uygun değildir. Obezite cerrahisi operasyonlarından sonraki 3-6 aylık periyotta yürüyüş en uygun egzersizdir. 6 aydan sonraki süreçte, hekimin de onaylaması halinde kişi belli başlı bedensel egzersizleri yapabilir. Ancak aletli sporların kısa vadede tercih edilmesi bir risk olarak sayılabilir. Bu nedenle çoğunlukla bu tip egzersizler tavsiye edilmez. Ayrıca aşırı kilolu kişilerin aşırı efor gerektiren sporları yapması durumunda, kalp ve damar hastalıkları komplikasyonları ortaya çıkma riski de bulunmaktadır. Bu bakımdan kontrollü spor ve daha çok beden eğitimi daha doğru bir yaklaşımdır.
Obeziteden kurtulmak için diyet ve egzersiz son derece önemlidir. Bu iki faktör bir arada uygun şekilde benimsenir ve obezite cerrahisi yani tüp mide ameliyatı olunur ise, başarı oranı oldukça yüksek olabilmektedir. Bu noktada kişinin mevcut kilosuna bağlı olarak farklı miktarlarda kilo verme durumunda söz edilir ki, kurallara uyan hastaların süper obezlikten, normal vücut kitle endeksine ulaşabildiği de rapor edilmiştir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Riski ve Kaçak Belirtileri Nelerdir?
- Çok ciddi olan bu durum, ameliyat esnasında işlem bitimi sonrasında kontrol edilmelidir.
- Eğer bu kontrolde bir problem çıkmadıysa bile ameliyattan sonra oluşabilir.
- Bunun temel sebebi, yara iyileşmesindeki bozukluklardır.
- Kusma atakları mide basıncını çokça arttıracağından bir kaçağa sebep olabilmektedir.
- Bir başka kaçak riskine sebep olabilecek faktör, verilen diyetin doğru olarak uygulanmaması ve dolayısıyla midenin ağır yemek koşullarına maruz bırakılmasıdır.
- Başlangıçta hasta tarafından şiddetli ağrı şikayetinin eşlik ettiği kaçak durumu geç fark edildiği durumlarda çok daha belirgin belirtiler gösterebilmektedir.
- Karın boşluğuna akan mide sıvısı ve safra enfeksiyona neden olur ve bu enfeksiyon hızlıca tespit edilemezse diğer organlara da ilerleyerek hastayı ciddi bir yoğun bakım sürecine itebilir.
- Hayati risk taşıyan bu durum karın ağrısı, ateş, hıçkırık gibi şikayetlere sebep olur. Bu durumda hızlıca doktora başvurulmalıdır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Alkol Ne Zaman İçilir?
Ameliyat sonrası hastanın ilk 6 ila 8 ay boyunca alkol tüketmemesi önerilmektedir. Alkollü içeceklerin tamamından uzak durulması ve hatta gazlı içeceklere de yaklaşılmaması gerekir. Midenin büyük bir kısmı alındığı için alkol daha hızlı kana karışmakta ve beklenen etkiden çok daha büyük etkilerde bulunur. Alkollü içeceklerin tüketilmesinin istenmeme sebebi hem alkolün mideye zararlı olması hem de çok yüksek kaloriye sahip olmasıdır. Alkollü içecek tüketen birey farkında olmadan kilo alabilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Spor Ne Zaman Yapılabilir?
Ameliyat sonrası, hastanın iyileşmesine bağlı olarak 10. günden sonra yürüyüşler ile spora başlanır.. Doktorların önerilerine göre hasta ilk 10 günü dinlenerek geçirmeli ve vücudunun bu yeni hayata ayak uydurmasına izin vermelidir. Yeni mideye ve yeni yeme düzenine alışan hasta ilk ayın sonunda ufak egzersizler yapabilmektedir. Lakin dikkat edilmesi gereken husus bir komplikasyonun gelişmemesi için ağır spor hareketlerinden kaçınılması gerektiğidir. İlk ay içerisinde yapılacak olan herhangi ters bir hareket tahmin edilenden daha büyük hasara neden olabilir. Bu bağlamda doktorunuzun sözünden çıkmamalı ve spor egzersiz tavsiyelerine harfiyen uymalısınız.
Kaynakça:
1 Ileal Interposition with Sleeve Gastrectomy for the Treatment of Type 2 Diabetes. Eur J Endosc Laparosc Surg 2014;1(4):224-230.
2 İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Tuzla Devlet Hastanesi (Web Sayfası URL: https://tuzladh.saglik.gov.tr/TR,315776/tup-mide-ameliyati.html) Erişim tarihi: 27.08.2020)
3 American Society for Metabolic and Bariatric Surgery (ASMBS) http://asmbs.org (Erişim tarihi:27.01.2016)
https://tuzladh.saglik.gov.tr/TR,315776/tup-mide-ameliyati.html) Erişim tarihi: 27.08.2020)
4 Buchwald H. The evolution of metabolic/bariatric surgery. Obes Surg. 2014 Aug;24(8):1126-35. doi: 10.1007/s11695-014-1354-3.
5 İl Sağlık Müdürlüğü, Tuzla Devlet Hastanesi (Web Sayfası URL: https://tuzladh.saglik.gov.tr/TR,315776/tup-mide-ameliyati.html) Erişim tarihi: 27.08.2020)
6 Effects of sleeve gastrectomy and ileal transposition, alone and in combination, on food intake, body weight, gut hormones, and glucose metabolism in rats. Am J Physiol Endocrinol Metab 2013;305: E507–E518.
7 13) American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes 2016. Diabetes Care January 2016 Volume 39, Supplement 1.
8 İl Sağlık Müdürlüğü, Tuzla Devlet Hastanesi (Web Sayfası URL: https://tuzladh.saglik.gov.tr/TR,315776/tup-mide-ameliyati.html) Erişim tarihi: 27.08.2020)
9 American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes 2016. Diabetes Care January 2016 Volume 39, Supplement 1.
10 Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi / Gümüşhane University Journal of Health Sciences:2015;4(4) MORBİD OBEZLERDE BARİYATRİK CERRAHİ SONRASI ERKEN DÖNEM HEMŞİRELİK BAKIMI Dilek AYGİN , Hande AÇIL Web Doküman URL: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/220081